top of page
2021_04_09  Baby _edited_edited_edited.jpg

Sophie Van Cauwelaert

Sophie is zelfstandige vroedvrouw en (postnatale) doula bij Geborgen Geboorte, een praktijk in Gent.  Daar specialiseert ze zich steeds meer in postpartum ondersteuning, onder andere doorheen sluitingsrituelen, massage en voedzaam koken, maar ook door te luisteren naar de beval ervaring en het prille ouderschap. 

 

Ze richte met een collega het platform 'Samen voor Respectvolle Geboorte' op, om samen toe te werken naar een meer respectvolle geboortezorg in Vlaanderen. In hun podcast 'Herboren' praten ze over dit onderwerp. Ze geeft daarnaast ook HypnoBirthing cursussen aan ouders in verwachting.

Mijn Verhaal

Sinds Januari 2020 mag ik mijzelf vroedvrouw noemen. Sindsdien heb ik het platform Samen voor Respectvolle Geboorte opgericht met mijn collega Ruth Sneyers en werken wij samen toe naar een meer respectvolle geboortezorg in Vlaanderen. We hebben ook een podcast, Herboren, waar we spreken over dit onderwerp. Daarnaast werk ik als zelfstandig vroedvrouw en (postnatale) doula bij Geborgen Geboorte. Daar specialiseren we ons steeds meer in de postpartum ondersteuning. Onder andere doorheen sluitingsrituelen, massage, voedzaam koken, … maar ook door te luisteren naar de bevalervaring en de ervaring van het prille ouderschap. Dat vind ik heerlijk om te doen.

 

Koppels ondersteunen in deze bijzondere periode is een eer en ik krijg er veel voldoening voor terug. Daarbij probeer ik ouder te bekrachtigen in hun eigen versie van het ouderschap. Helaas missen ouders vaak de informatie om de beslissingen te kunnen maken die écht passen bij hen. Zelf neem ik hiervoor graag de nodige tijd, zowel tijdens een zwangerschapsconsultatie als op huisbezoek nadien. Het tekort aan informatie heeft me ook geïnspireerd om HypnoBirthing cursussen te geven aan ouders in verwachting. Het is mooi om te zien als ouders hun ervaring in eigen handen nemen en hun verantwoordelijkheid pakken voor de deeltjes waar ze zelf controle over hebben.

 

Omdat het verhaal niet stopt bij de bevalling maar net begint (ik zie de bevalling als een soort feestelijk startschot van het ouderschapsavontuur), is het zó belangrijk dat ouders ook na de geboorte geïnformeerd en ondersteund kunnen zijn. Als teamlid bij postpartum.be hoop ik hieraan een steentje bij te dragen en ik wens alle ouders een fijne kraamtijd toe. Postpartum ben je voor heel je leven en goed begonnen is half gewonnen dus laat ons er iets moois van maken!"

bottom of page