top of page

Ellen & baby Daan


"De eerste 6 maanden na de bevalling hebben we totaal niet

gevreeën. Mijn lichaam was er niet klaar voor en ik was stikkapot."Met welk gevoel kijk jij terug naar je postpartum ervaring?

Dubbel, enerzijds heb ik genoten van de borstvoeding die ik heb kunnen geven en anderzijds was het een heel zwaar herstel van de bevalling.


Wat vond je fijn aan je postpartum?

De tijd met Daantje.


Wat vond je niet fijn aan je postpartum?

Het herstel van de bevalling, het anaal incontinent worden.


Voelde je je in je postpartum ondersteund?

Ik had een super goede vroedvrouw, Leen Heusden waar ik terecht kon.


Wat was de rol van je partner tijdens je postpartum?

Ik vind 10 dagen vaderschapverlof veel te weinig. Ik ben de eerste10 dagen niet uit bed kunnen komen, kon niet voor mezelf zorgen, laat staan voor Daantje. Alle zorg kwam bij David terecht en toen hij terug moest werken, MOEST ik het wel doen terwijl mijn lichaam daar totaal niet klaar voor was. Kraamzorg was er gelukkig wel maar natuurlijk niet heel de tijd…


Had jij je tijdens je zwangerschap voorbereid op je postpartum?

Veel te weinig. Op zich kan je je daar weinig bij voorstellen. Ik had totaal niet gedacht dat ik op mijn 39 ste incontinent zou worden na de bevalling, dat ik diastase ging hebben waar ik meer dan een jaar later nog last van had. Ik had niet verwacht dat ik zo stijf ging zijn en dat dat dit te maken zou hebben met de psoasspieren die nog steeds verkrapt zijn na 18 maanden door te persen! Dit had ik me allemaal niet kunnen voorstellen.


Wat had jij graag op voorhand geweten over ‘het leven na de geboorte’?

Dat het héél lang kan duren vooraleer je herstelt.


Een deel van de postpartum ervaring start bij je geboorteverhaal. Hoe voel jij dat de geboorte een invloed had op je postpartum beleving?

Daantje kwam 14 dagen later. Ik wilde heel graag thuisbevallen en dit ging dus niet meer door. Op een hele onnatuurlijke manier(mijn lichaam was totaaaal niet klaar om te bevallen!!) heb ik werkelijk alles moeten persen. Ik had amper 3 cm sluiting toen ik ben beginnen met persen. Ik had geen weeën. Wee-opwekkers gekregen met telkens de dosis verhogen en verhogen. Na 12 uur had ik weeën genoeg om in het bevallingsbad in het ziekenhuis te gaan. Ik had daar ook geen beter ondersteuning kunnen krijgen ondanks ik het heel anders had gewild..


Wanneer had jij het gevoel dat er weer plaats was voor jezelf, voor jou als vrouw?

Ik heb het gevoel dat dit nu na 18 maanden pas het geval is. Heel veel dokters, osteopaten, kinesisten afgelopen om toch maar terug continent te worden.


Postpartum & Seksualiteit … wat brengt dat thema bij je naar boven?

Pijn. Zelfs nu na 18 maanden bevallen heb ik soms nog pijn bij het vrijen. Het is natuurlijk al veel beter dan in het begin. De eerste 6 maanden na de bevalling hebben we totaal niet gevreeën. Mijn lichaam was er totaal niet klaar voor en ik was stikkapot.


Hoever ben je momenteel postpartum en hoe gaat het momenteel met je op fysiek, emotioneel en psychisch vlak?

We zijn nu 18 maanden verder en ik heb het gevoel dat ik stilaan in mijn plooi aan het komen ben en voel dat ik er nog steeds niet ben. Ik kan er nu in berusten omdat ik voel dat mijn lichaam terug op zijn effen is aan het komen.

Wat zou je anders doen moest je opnieuw een postpartum mogen ervaren?

Ik denk dat ik het niet anders zou doen. De bevalling had ik niet in de hand en zal ik ook niet hebben mocht ik nog eens bevallen (wat zeker niet het geval meer gaat zijn!) Ik heb kraamzorg ingeschakeld, Leen kwam in het begin elke dag. Ik heb bijna geen bezoek toegelaten de eerste dagen/periode. Na 3 maanden toen ik een klein beetje op mijn effe was en me klaar voelde om naar buiten te gaan, begon de lockdown.


Welk advies zou je meegeven aan een mama is spe?

"Dat de postaprtumperiode véél zwaarder kan zijn dan de zwangerschap"


Wat motiveert je om je verhaal te brengen?

Omdat het me triggert dat er nog steeds de roze wolk wordt overgebracht. Niet alles is rozegeur en maneschijn! Ik wil dat andere moeders meer bewustwording krijgen over de postpartum. Daarom dat ik ook een postnatale yoga-opleiding ben gaan volgen

om er iets mee te kunnen doen.

 
Ben je zwanger en wil jij je ten volle voorbereiden op je geboorte en het postpartum?

Schrijf je in voor de Postpartum Lessenreeks en je kan meteen van start met de beste tips van ons hele team.


Ben je al mama en voel je nog verdriet rond je geboorte en/of je postpartum ervaring?

Je hoeft hier niet alleen mee te blijven zitten. Praat erover met je partner of iemand die je vertrouwd. Of neem contact op met je vroedvrouw of iemand uit ons team voor een 1:1 sessie.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page